Technologie materiałowe

Wytwarzaniu biomateriałów na bazie celulozy bakteryjnej modyfikowanej polem magnetycznym o polepszonych właściwościach sorpcyjnych

Numer referencyjny
KF01
Typ oferty
Oferta technologiczna
Słowa kluczowe
Technologie materiałowe
Jednostka naukowa
Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt

Usługa polecająca na wytworzeniu biomateriałów na bazie celulozy bakteryjnej modyfikowanej polem magnetycznym o polepszonych właściwościach sorpcyjnych

Innowacyjna technologia wytwarzania cząstek magnetycznej krzemionki z odpadowego materiału magnetycznego

Numer referencyjny
Proto/8/2020
Typ oferty
Oferta technologiczna
Słowa kluczowe
Technologie materiałowe
Jednostka naukowa
Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej

Innowacyjna technologia wytwarzania cząstek magnetycznej krzemionki z odpadowego materiału magnetycznego.

Zaawansowana technologia wytwarzania małych elementów konstrukcyjnych z nanomateriałów, konkurencyjnych w porównaniu do konwencjonalnych o zróżnicowanej strukturze i składzie i dowolnym kształcie, do wykonania w jednym cyklu.

Numer referencyjny
Nr Ref: 2/2014
Typ oferty
Oferta technologiczna
Słowa kluczowe
Technologie materiałowe
Materiały ceramiczne
Materiały kompozytowe
Właściwości materiałów, Odporność, Korozja
Jednostka naukowa
Wydział Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki

Nowa nanotechnologia pozwalająca na wytwarzanie wstępnie zaprojektowanych małych elementów konstrukcyjnych o zróżnicowanej, strukturze i składzie oraz dowolnej geometrii (kształcie), począwszy od projektu cech i właściwości, poprzez projekt struktury, składu i kształtu, a na końcu wykonaniu elementu inżynierskiego (elementu konstrukcji, urządzenia, narzędzia) w jednym cyklu procesu technologicznego. Umożliwia wytworzenie jednostkowych elementów o konkurencyjnych właściwościach w porównaniu do ich odpowiedników stosowanych dotychczas.

Opakowanie

Numer referencyjny
P1137
Typ oferty
Oferta technologiczna
Słowa kluczowe
Pakowanie
Właściwości materiałów, Odporność, Korozja
Technologie dla przetwórstwa
Pakowanie/Przechowywanie żywności
Jednostka naukowa
Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa

Przedmiotem oferowanej technologii jest opakowanie z bioaktywnym modyfikatorem atmosfery pakowanej żywności. Opakowanie to stanowi saszetkę, którą umieszcza się w opakowaniu z żywnością lub stanowi fragment opakowania żywności. Opakowanie to pozwala na wymianę gazów pomiędzy wnętrzem komory zawierającej bioaktywny modyfikator atmosfery i zewnętrznym środowiskiem z produktem spożywczym w wyniku mikrobiologicznego zużycia tlenu i wytworzenia etanolu, co przedłuża trwałość pakowanego produktu.

Pomiary materiałów budowlanych

Numer referencyjny
85/2009
Typ oferty
Usługi analityczno badawcze
Słowa kluczowe
Materiały budowlane, Komponenty i Procesy
Spoiwa
Materiał budowlane
Materiały ceramiczne
Właściwości materiałów, Odporność, Korozja
Jednostka naukowa
Wydział Budownictwa i Inżynierii Środowiska

Ocena dotycząca charakterystyk energetycznych budynków oraz audyty energetyczne budynków

Numer referencyjny
83/2009
Typ oferty
Ekspertyzy
Słowa kluczowe
Właściwości materiałów, Odporność, Korozja
Izolacje termiczne, Wydajność energetyczna w budownictwie
Jednostka naukowa
Wydział Budownictwa i Inżynierii Środowiska

Ocena dotycząca charakterystyk energetycznych budynków oraz audyty energetyczne budynków

Jednoskładnikowa żywica epoksydowa do klejów i odlewów

Numer referencyjny
75/2009
Typ oferty
Oferta technologiczna
Słowa kluczowe
Utwardzanie, hartowanie
Techniki łączenia (nitowanie, skręcanie, klejenie)
Tworzywa sztuczne, Polimery
Jednostka naukowa
Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej

Jednoskładnikowa żywica epoksydowa do klejów i odlewów.

Elektrotermiczna Zmienno-Temperaturowa Adsorpcja (ETSA)

Numer referencyjny
1/2008
Typ oferty
Oferta technologiczna
Słowa kluczowe
Technologie materiałowe
Farby i lakiery
Inne Technologie Przemysłowe
Inne technologie przemysłowe
Barwniki i pigmenty
Chemia
Jednostka naukowa
Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej

Metoda umożliwia oczyszczanie rozcieńczonych gazów odlotowych z par rozpuszczalników organicznych.