Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa
Badania emisyjne silników spalinowych w tym określenie kaloryczności gazu syntezowego, jego składu oraz skuteczności zainstalowanych w instalacji urządzeń filtrujących
Katedra Inżynierii Systemów Agrotechnicznych Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie wykona badania emisyjne silników i spalin, określenie kaloryczności gazu syntezowego, określenie składu gazu syntezowego oraz skuteczności zainstalowanych w instalacji urządzeń filtrujących gaz syntezowy. W badaniach emisji spalin wykorzystany będzie analizator spalin CAP 3201, który spełnia aktualne wymagania urządzeń tego typu zgodne z wymogami UE.
Emulsja kosmetyczna z lawendowym olejkiem eterycznym pozyskanym z kultur in vitro
Przedmiotem wynalazku jest receptura naturalnego konserwantu w postaci olejku eterycznego, otrzymanego z lawendy wąskolistnej - Lavandula angustofolia Mill., która była namnażana w kulturach tkankowych in vitro.
Proponowane rozwiązanie ma na celu zastosowanie w przemyśle kosmetycznym naturalnego konserwantu, który chroniłby kosmetyk przed psuciem i namnażaniem mikroorganizmów.
Zawartość witamin, karotenoidów, flawonoidów i fluorków w materiale roślinnym.
Zawartość witamin, karotenoidów, flawonoidów i fluorków w materiale roślinnym.
Analiza zawartości ropopochodnych, pestycydów oraz innych substancji organicznych
Analiza zawartości ropopochodnych, pestycydów oraz innych substancji organicznych metodą chromatografii gazowej z użyciem GCMS oraz chromatografii cieczowej HPLC
Ocena zanieczyszczenia środowiska przyrodniczego
Ocena zanieczyszczenia środowiska przyrodniczego
Sposób i urządzenie do określania mrozoodporności roślin
Ozime rośliny zbożowe i oleiste powinna cechować zimotrwałość, a szczególnie ważna jest ich mrozoodporność. Opracowano metodę oraz zaprojektowano i wykonano zestawy do testów luminescencyjnych pozwalających na szybką i powtarzalną ocenę mrozoodporności roślin ozimych.
Sposób pomiaru koncentracji biomasy fitoplanktonu
Zestaw pomiarowy oraz metoda szybkiej oceny koncentracji biomasy fitoplanktonu z wykorzystaniem zjawiska opóźnionej luminescencji chlorofilu.
Sposób określenia stabilności tłuszczów, zwłaszcza olejów jadalnych
Metoda ultrasłabej chemiluminescencji i fotoindukowanej chemiluminescencji.
Jakość finalnych produktów tłuszczowych oraz ich surowców wyjściowych łatwo ulegają pogorszeniu wskutek procesu utleniania, a powstałe produkty są w różnym stopniu toksyczne, co może zdyskwalifikować ich przydatność spożywczą. Współczesna kontrola jakości produktów żywnościowych, zarówno podczas ich wytwarzania, transportu i przechowywania, wymaga metod dokładnych i mało czasochłonnych. Warunki takie spełniają metody luminescencyjne, a zwłaszcza metody ultrasłabej chemiluminescencji i fotoindukowanej chemiluminescencji opracowane w Zakładzie Fizyki Akademii Rolniczej w Szczecinie i opisane w pracy doktorskiej (Skórska 1989).