Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa

Badania emisyjne silników spalinowych w tym określenie kaloryczności gazu syntezowego, jego składu oraz skuteczności zainstalowanych w instalacji urządzeń filtrujących

Numer referencyjny
1/2017
Typ oferty
Usługi analityczno badawcze
Słowa kluczowe
Kontrola procesów i logistyka
Spalanie
Jednostka naukowa
Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa

Katedra Inżynierii Systemów Agrotechnicznych Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie wykona badania emisyjne silników i spalin, określenie kaloryczności gazu syntezowego, określenie składu gazu syntezowego oraz skuteczności zainstalowanych w instalacji urządzeń filtrujących gaz syntezowy. W badaniach emisji spalin wykorzystany będzie analizator spalin CAP 3201, który spełnia aktualne wymagania urządzeń tego typu zgodne z wymogami UE.

Emulsja kosmetyczna z lawendowym olejkiem eterycznym pozyskanym z kultur in vitro

Numer referencyjny
2/2015
Typ oferty
Oferta technologiczna
Jednostka naukowa
Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa

Przedmiotem wynalazku jest receptura naturalnego konserwantu w postaci olejku eterycznego, otrzymanego z lawendy wąskolistnej - Lavandula angustofolia Mill., która była namnażana w kulturach tkankowych in vitro.

Proponowane rozwiązanie ma na celu zastosowanie w przemyśle kosmetycznym naturalnego konserwantu, który chroniłby kosmetyk przed psuciem i namnażaniem mikroorganizmów.

Zawartość witamin, karotenoidów, flawonoidów i fluorków w materiale roślinnym.

Numer referencyjny
73/2009
Typ oferty
Usługi analityczno badawcze
Słowa kluczowe
Badania kliniczne, testy
Biochemia i biofizyka
Toksykologia
Jednostka naukowa
Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa

Zawartość witamin, karotenoidów, flawonoidów i fluorków w materiale roślinnym.

Analiza zawartości ropopochodnych, pestycydów oraz innych substancji organicznych

Numer referencyjny
72/2009
Typ oferty
Usługi analityczno badawcze
Słowa kluczowe
Pomiary i wykrywanie zanieczyszczeń
Jednostka naukowa
Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa

Analiza zawartości ropopochodnych, pestycydów oraz innych substancji organicznych metodą chromatografii gazowej z użyciem GCMS oraz chromatografii cieczowej HPLC

Ocena zanieczyszczenia środowiska przyrodniczego

Numer referencyjny
71/2009
Typ oferty
Ekspertyzy
Słowa kluczowe
Pomiary i wykrywanie zanieczyszczeń
Jednostka naukowa
Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa

Ocena zanieczyszczenia środowiska przyrodniczego

Sposób i urządzenie do określania mrozoodporności roślin

Numer referencyjny
P115
Typ oferty
Oferta technologiczna
Słowa kluczowe
Maszyny/Technologie rolnicze
Produkcja roślinna, Uprawa
Nasiennictwo
Jednostka naukowa
Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa

Ozime rośliny zbożowe i oleiste powinna cechować zimotrwałość, a szczególnie ważna jest ich mrozoodporność. Opracowano metodę oraz zaprojektowano i wykonano zestawy do testów luminescencyjnych pozwalających na szybką i powtarzalną ocenę mrozoodporności roślin ozimych.

Sposób pomiaru koncentracji biomasy fitoplanktonu

Numer referencyjny
P98
Typ oferty
Oferta technologiczna
Słowa kluczowe
Biochemia i biofizyka
Biokontrola
Akwakultura
Pomiary i wykrywanie zanieczyszczeń
Jednostka naukowa
Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa

Zestaw pomiarowy oraz metoda szybkiej oceny koncentracji biomasy fitoplanktonu z wykorzystaniem zjawiska opóźnionej luminescencji chlorofilu.

Sposób określenia stabilności tłuszczów, zwłaszcza olejów jadalnych

Numer referencyjny
P92
Typ oferty
Oferta technologiczna
Jednostka naukowa
Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa

Metoda ultrasłabej chemiluminescencji i fotoindukowanej chemiluminescencji.
Jakość finalnych produktów tłuszczowych oraz ich surowców wyjściowych łatwo ulegają pogorszeniu wskutek procesu utleniania, a powstałe produkty są w różnym stopniu toksyczne, co może zdyskwalifikować ich przydatność spożywczą. Współczesna kontrola jakości produktów żywnościowych, zarówno podczas ich wytwarzania, transportu i przechowywania, wymaga metod dokładnych i mało czasochłonnych. Warunki takie spełniają metody luminescencyjne, a zwłaszcza metody ultrasłabej chemiluminescencji i fotoindukowanej chemiluminescencji opracowane w Zakładzie Fizyki Akademii Rolniczej w Szczecinie i opisane w pracy doktorskiej (Skórska 1989).