Nowe oferty współpracy w ramach programu Horyzont 2020

Zapraszamy do zapoznania się z najnowszymi propozycjami współpracy w ramach projektów Programu Ramowego UE Horyzont 2020

1.    Hiszpańskie MŚP z branży biotechnologicznej poszukuje partnerów do opracowania nowych immunoterapii przeciw COVID19, opartych na cząsteczkach podobnych do wirusów chimerycznych. Do przyszłej współpracy potrzebne są uczelnie/instytuty badawczo-rozwojowe/firmy specjalizujące się:
•    w badaniach immunologicznych – kierowanie projektem, wybór najbardziej immunogennych epitopów;
•    w badaniach przedklinicznych z wytworzonymi prototypami – projektowanie, prowadzenie, analiza wyników, szczegóły

2.    Andaluzyjska agencja publiczna zajmująca się polityką miejską i mieszkaniową planuje koordynować projekt w ramach konkursu European Green Deal - LCGD-4-1-2020 (IA): Budowanie i renowacja w sposób energooszczędny i zasobooszczędny. Poszukiwani są partnerzy z sektora przemysłu, środowisk akademickich, ośrodków badawczych, gmin, agencji publicznych. Mile widziane jest doświadczenie w projektowaniu systemów ekspertowych, metodologii diagnozy lub katalogowaniu dobrych praktyk w zakresie efektywności energetycznej budynków, szczegóły

3.    W ramach konkursu European Green Deal, obszar 6 (LC-GD-6-1-2020): Testowanie i demonstrowanie innowacji systemowych we wsparciu strategii „od pola do stołu”, konsorcjum składające się z partnerów z Turcji, Niemiec, Danii i Grecji, poszukuje do współpracy firmy i instytucje badawcze zajmujące się:
- innowacyjnym recyklingiem odpadów,
- innowacyjnymi nawozami płynnymi i produktami odżywczymi,
- spersonalizowanymi rozwiązaniami dietetycznymi,
- gospodarowaniem odpadami spożywczymi,
- rolnictwem wertykalnym,
- sektorem rolno-spożywczym.
Celem projektu jest znalezienie rozwiązania w zakresie zrównoważonego rozwoju i bezpieczeństwa produkcji oraz systemów dostaw żywności. Ma on przyczynić się do zminimalizowania zużycia energii w produkcji żywności w rolnictwie bezglebowym,  oszczędności wody i nawozów oraz dostarczenia konsumentom bezpiecznej i trwałej żywności, znacznie ograniczając stosowanie pestycydów, szczegóły.  

Prosimy zwrócić szczególną uwagę na terminy zgłaszania swojego zainteresowania ofertą.
Więcej informacji udzieli p. Sara Tabor-Osińska, konsultant ds. Programów Ramowych, e-mail: Sara.Tabor@zut.edu.pl.
 

Komentarze