Przedmiotem technologii jest bioaktywny modyfikator atmosfery pakowanej
żywności w wyniku mikrobiologicznego zużycia tlenu i wytworzenia dwutlenku węgla i etanolu. Bioaktywny modyfikator atmosfery ma postać kompozycji i pozwala na przedłużenie trwałości zapakowanej żywności.
Bioaktywny modyfikator atmosfery pakowanej żywności, według prezentowanej technologii,
zawierający drożdże i pożywkę dla drożdży, charakteryzuje się tym, że zawiera pałeczki kwasu mlekowego, drożdże, cukier oraz aktywator wzrostu bakterii.
Zaletą rozwiązania jest to, że wytworzenie atmosfery modyfikującej (MAP)
odbywa się w sposób naturalny, dzięki zastosowaniu bioaktywnej kompozycji. W wyniku zastosowania kompozycji w atmosferze zapakowanej żywności spada zawartość tlenu.
Zastosowanie w bioaktywnym modyfikatorze atmosfery bakterii kwasu mlekowego
pogłębia efekt działania CO2 dzięki zahamowaniu wzrostu patogennych drobnoustrojów.
Zastosowanie bakterii kwasu mlekowego pozwala na uzyskanie większej objętości
wytwarzanych gazów modyfikujących atmosferę (MAP) w stosunku do kompozycji, znanej ze stanu techniki, zawierającej tylko drożdże i cukry.
Prawa własności intelektualnej
Faza rozwoju technologii
OCHRONA ŚRODOWISKA, OPAKOWANIA, AUTOMOTIVE