Poszukujemy inwestorów lub przedsiębiorców zainteresowanych technologią otrzymywania proszków zawierających bakterie probiotyczne i nienasycone kwasy tłuszczowe metodą suszenia rozpyłowego.
Regionalne Centrum Innowacji i Transferu Technologii Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie prezentuje technologię otrzymywania proszków zawierających bakterie probiotyczne i nienasycone kwasy tłuszczowe metodą suszenia rozpyłowego. Dzięki tej technologii można produkować proszek zawierający w swoim składzie zarówno bakterie probiotyczne jak i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Przedmiotem komercjalizacji jest prozdrowotny produkt spożywczy, który można wykorzystać jako:
• posypkę do świeżych surówek zarówno w użytku domowym jaki i w obiektach żywienia zbiorowego, cateringu, restauracjach, barach itp.,
• dodatek do wyrobów garmażeryjnych np.: klusek, pierogów itp.,
• dodatek funkcjonalny do wzbogacenia wyrobów przemysłu czekoladowego, piekarniczego i mięsnego.
Branża spożywcza
Przewagi konkurencyjne technologii:
• oryginalne rozwiązane na spotykane do tej pory na rynku, łączące bakterie probiotyczne z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT),
• rozwiązanie stanowi dodatek do gotowych produktów spożywczych powodując wzrost ich wartości odżywczych,
• możliwość zastosowania w gotowych produktach.
Technologia rozwiązuje następujące problemy:
• obniża koszty transportu,
• ułatwia składowanie,
• obniża podatność na zmiany mikrobiologiczne,
• zwiększa stabilność produktu.
Prawa własności intelektualnej
Polskie zgłoszenie patentowe - P.405575, zgłoszenie patentowe w trybie PCT - PCT/PL2013/050036
Faza rozwoju technologii
Zweryfikowano komponenty technologii w środowisku zbliżonym do rzeczywistego (TRL 6)
BRANŻA SPOŻYWCZA, MEDYCYNA, MEDIA