Innowacyjna na naszym rynku technologia produkcyjna cyklodekstryn, które mogą zostać wykorzystane przez przedsiębiorstwa z branży rolno-spożywczej oraz inne sektory gospodarcze powodując jednocześnie wzrost konkurencyjności w regionie, na rynku krajowym a w przyszłości i na rynku światowym.
Technologia otrzymywania cyklodekstryn:
1.Otrzymywanie enzymu ze szczepu bakterii produkujących cyklodekstryny.
2.Otrzymywanie cyklodekstryn – produkcja okresowa:
a) przy użyciu mikrokapsułek hydrożelowych
b) bezpośrednie dodawanie do roztworu skrobi
3.Otrzymywanie kompleksów ze związkami hydrofobowymi.
4. Suszenie rozpyłowe otrzymanych kompleksów.
1) Wykorzystanie do produkcji cyklodekstryn skrobi ziemniaczanej spowoduje wzrost konkurencyjności krajowych firm zajmujących się przetwórstwem ziemniaków w kierunku produkcji skrobi.
2) Wdrożona technologia przyczyni się do powstania nowych przedsiębiorstw, które będą się specjalizowały w produkcji cyklodekstryn, wykorzystując do tego celu zasoby naturalne regionu, dostępność do usług innych przedsiębiorstw, tworząc w te sposób współprace pomiędzy MŚP.
3) Wdrożenie technologii przyczyni się do zwiększą konkurencyjność podmiotów gospodarczych reprezentujących branżę spożywczą.
4) Korzyści dla odbiorcy końcowego to możliwość zakupu produktów o zwiększonej wartości odżywczej bez utraty walorów smakowych
i estetycznych, poprawa jakości opakowań.
Opracowywanie technologii w wyniku, której otrzymuje się tzw. produkty o wysokie wartości dodanej, gdzie obecna cena rynkowa cyklodekstryn jest około 1000x większa od ceny surowca, jakim jest skrobia.
Prawa własności intelektualnej
Faza rozwoju technologii
Należy przeprowadzić testy, które pozwolą zwiększyć wydajności procesu i opracować selektywną metodę oczyszczania. Badania te prowadzone są na reaktorze okresowym a w przyszłości będą prowadzone na reaktorze przepływowym.
OCHRONA ŚRODOWISKA, OPAKOWANIA, AUTOMOTIVE