CORE Organic Cofund – program wspierający badania nad żywnością ekologiczną

5 grudnia 2016 r. zostanie otwarty konkurs na projekty badawcze w ramach inicjatywy CORE Organic Cofund. CORE Organic to akronim dla „Koordynacji europejskich badań ponadnarodowych w zakresie ekologicznej żywności i rolnictwa ekologicznego”. Program jest kontynuacją ERA-NET CORE Organic Plus oraz Core Oganic I i II, które były prowadzone od 2007 roku.

Tematyka wniosków projektowych do pierwszego konkursu powinna skupić się wokół: zrównoważonego systemu ekologicznej produkcji rolnej, przetwórstwa żywności, podwyższania jej jakości poprzez dalszy rozwój produktów ekologicznych i spełnienia rosnącego zapotrzebowania na produkty ekologiczne, wsparcia dla wspólnej polityki rolnej i hodowli ekologicznych, regulacji w innych istotnych obszarach polityki, np. zdrowia, handlu i zatrudnienia.

Projekty opracowane w ramach proponowanych działań COFUND powinny przyczynić się do:

  • zwiększenia potencjału produkcyjnego na podstawie przepisów ekologicznych;
  • poprawy stabilności produkcji rolnej;
  • poprawy dobrostanu zwierząt i efektywności wykorzystywania zasobów;
  • odwoływania się do potrzeb innowacyjnych europejskiego partnerstwa innowacyjnego grup operacyjnych.

Zakres tematyczny:

Topic 1: Ecological support in specialised and intensive plant production systems.
Topic 2: Eco-efficient production and use of animal feed at local level.
Topic 3: Appropriate and robust livestock systems: cattle, pigs, poultry.
Topic 4: Organic food processing concepts and technologies for ensuring food quality, sustainability and consumer confidence.

Ze względu na zbieżność tematu 2 z innymi projektami ERA-Net, w których Polska uczestniczy oraz wysokość budżetu, NCBR nie dofinansuje udział polskich podmiotów w tym temacie.

Nabór wniosków wstępnych potrwa do 1 marca 2017 r. Wnioski pełne będą przyjmowane do 3 lipca 2017 r. 

Szczegółowe zasady oraz lista krajów mogących przystąpić do programu znajduje się na stronie NCBR oraz konkursu.

Komentarze