

Zainteresowanie rolników i przedsiębiorców innowacyjnymi uprawami oraz stworzenie alternatywnych możliwości, jakie daje uprawa winorośli z uwagi, iż bardzo modnym w ostatnim czasie zjawiskiem stała się tak zwana turystyka winiarska, czyli enoturystyka (jako szybko rozwijająca się gałąź przemysłu turystycznego na świecie).
Przekazanie wiedzy teoretycznej, jak i praktycznej oraz szkolenie rolników i właścicieli gospodarstw rolnych miało na celu spopularyzowanie uprawy winorośli. Wykorzystanie zaistniałych zmian warunków klimatycznych pozwoliło na restrukturyzację gospodarstw rolnych w kierunku uprawy winorośli i produkcji wina, a co za tym idzie na poprawę atrakcyjności tych gospodarstw i warunków życia ludności wiejskiej. Kurs kierowany był do osób zawodowo związanych z rolnictwem i przetwórstwem owoców oraz absolwentów szkół rolniczych i ogrodniczych.
KONTAKT: kierownik projektu: dr hab. inż. PIOTR CHEŁPIŃSKI