
FINANSOWANIE BADAŃ, NCN
Celem projektu jest opracowanie nowoczesnego, ekologicznego termoformowalnego, kompostowalnego włóknistego materiału opakowaniowego na bazie surowców z zasobów odnawialnych o porównywalnej do tworzyw sztucznych barierowości i specjalnych funkcjach ochronnych ( w tym antymikrobiologicznych). Świeża żywność, taka jak mięso, warzywa, owoce, czy też niektóre sery pakowana jest obecnie przede wszystkim w opakowania z termoformowalnych tworzyw sztucznych. Nie są to materiały przyjazne dla środowiska naturalnego, a ich potencjalny recykling wciąż jest na nie wystarczającym poziomie. Nowy materiał może zastąpić obecne na rynku opakowania z tworzyw sztucznych przeznaczone do pakowania świeżej żywności, a także potencjalnie może wydłużyć okres trwałości i utrzymać jak najdłużej świeżość pakowanych produktów spożywczych oraz zredukować ilość potencjalnych odpadów (zarówno opakowaniowych jak i spożywczych).
Całkowita wartość projektu: 940 244,18 PLN
Kierownik Projektu: prof. dr hab. Artur Bartkowiak
FINANSOWANIE BADAŃ, NCN