Opracowanie przyjaznego dla środowiska naturalnego, aktywnego, wielofunkcyjnego opakowania przeznaczonego do wydłużenia okresu trwałości świeżej żywności, na bazie termoformowalnego materiału włóknistego

Wartość projektu
839 636,10
PLN
Źródło finansowania
CORNET
Okres realizacji od
Okres realizacji do
Opis

Celem projektu jest opracowanie nowoczesnego, ekologicznego termoformowalnego, kompostowalnego włóknistego materiału opakowaniowego na bazie surowców z zasobów odnawialnych o porównywalnej do tworzyw sztucznych barierowości i specjalnych funkcjach ochronnych ( w tym antymikrobiologicznych). Świeża żywność, taka jak mięso, warzywa, owoce, czy też niektóre sery pakowana jest obecnie przede wszystkim w opakowania z termoformowalnych tworzyw sztucznych. Nie są to materiały przyjazne dla środowiska naturalnego, a ich potencjalny recykling wciąż jest na nie wystarczającym poziomie. Nowy materiał może zastąpić obecne na rynku opakowania z tworzyw sztucznych przeznaczone do pakowania świeżej żywności, a także potencjalnie może wydłużyć okres trwałości i utrzymać jak najdłużej świeżość pakowanych produktów spożywczych oraz zredukować ilość potencjalnych odpadów (zarówno opakowaniowych jak i spożywczych).

Całkowita wartość projektu: 940 244,18 PLN

Kierownik Projektu: prof. dr hab. Artur Bartkowiak

Opiekun: