Opakowanie

Facebook Linkedin Google

Przedmiotem oferowanej technologii jest opakowanie z bioaktywnym modyfikatorem atmosfery pakowanej żywności. Opakowanie to stanowi saszetkę, którą umieszcza się w opakowaniu z żywnością lub stanowi fragment opakowania żywności. Opakowanie to pozwala na wymianę gazów pomiędzy wnętrzem komory zawierającej bioaktywny modyfikator atmosfery i zewnętrznym środowiskiem z produktem spożywczym w wyniku mikrobiologicznego zużycia tlenu i wytworzenia etanolu, co przedłuża trwałość pakowanego produktu.

Numer referencyjny
P1137
Typ oferty
Oferta technologiczna
Jednostka naukowa
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny
  • Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa

Jest to rozwiązanie szczególnie skuteczne wobec pleśni, ale może również efektywnie hamować wzrost drożdży i bakterii.

Oczekiwana forma współpracy
Umowa komercyjna ze wsparciem technicznym
Umowa licencyjna
Umowa podwykonawstwa (subcontracting)
Umowa współpracy technicznej
Korzyści z zastosowania technologii

Zaletą rozwiązania jest to, że zapakowane produkty spożywcze nie mają bezpośredniego kontaktu z bioaktywnym modyfikatorem atmosfery, co sprawia, że nie zostaną nim zanieczyszczone. Uniwersalna konstrukcja opakowania umożliwia jego zastosowanie zarówno jako fragment opakowania produktu albo w postaci saszetki, która jest umieszczana w opakowaniu produktu spożywczego. Konstrukcja opakowania umożliwia przechowywanie bioaktywnego modyfikatora i jego aktywację w pożądanym momencie (opakowanie w modyfikatorem można przygotować wcześniej, a następnie go aktywować poprzez słaby zgrzew, który można zerwać w momencie pakowania produktu spożywczego). Uniwersalność konstrukcji opakowania pozwala na swobodne dostosowywanie jego wielkości (rozmiarów) do potrzeb pakowanej żywności.

Aspekt innowacyjny

Brak jest na rynku opakowania w takiej formie o takiej konstrukcji z w/w właściwościami.

Prawa własności intelektualnej

Zgłoszone do opatentowania

Technologia jest przedmiotem polskiego, europejskiego oraz amerykańskiego zgłoszenia patentowego.

Faza rozwoju technologii

Dostępny do demonstracji
Pracownik