Emulsja kosmetyczna z lawendowym olejkiem eterycznym pozyskanym z kultur in vitro

Facebook Linkedin Twitter Google

Przedmiotem wynalazku jest receptura naturalnego konserwantu w postaci olejku eterycznego, otrzymanego z lawendy wąskolistnej - Lavandula angustofolia Mill., która była namnażana w kulturach tkankowych in vitro.

Proponowane rozwiązanie ma na celu zastosowanie w przemyśle kosmetycznym naturalnego konserwantu, który chroniłby kosmetyk przed psuciem i namnażaniem mikroorganizmów.

Numer referencyjny
2/2015
Typ oferty
Oferta technologiczna
Jednostka naukowa
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny
  • Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa

Zastosowanie wynalazku w szczególności skierowane jest do firm kosmetycznych, mających w swojej ofercie produkty naturalne lub organiczne lub firm, które chciałyby zastąpić syntetyczne konserwanty naturalnymi.

Proponowane rozwiązanie ma na celu zastosowanie w przemyśle kosmetycznym naturalnego konserwantu, który chroniłby kosmetyk przed psuciem i namnażaniem mikroorganizmów.

Wykorzystanie roślinnych metabolitów wtórnych ma przede wszystkim na celu przedłużenie trwałości sporządzonych receptur kosmetyków. W związku z czym nie trzeba dodawać do nich parabenów, stanowiących silnie uczulające, drażniące i niepożądane substancje konserwujące.

 

Oczekiwana forma współpracy
Umowa joint-venture
Umowa komercyjna ze wsparciem technicznym
Umowa licencyjna
Umowa współpracy technicznej
Korzyści z zastosowania technologii

Zastosowanie lawendowego olejku eterycznego w emulsji według wynalazku ma pozytywny wpływ na na jakość i wygląd skóry. Istnieje możliwość  namnażania roślin lawendy przez cały rok, bez względu na warunki klimatyczne czy glebowe i izolacja olejków eterycznych w dowolnym momencie. Stosowanie mało rozpowszechnionej metody roślinnych kultur tkankowych in vitro może być również znakomitym efektem marketingowym.

Aspekt innowacyjny

Olejki eteryczne pozyskane z lawendy namnażanej w warunkach in vitro, stanowiące kluczowy składnik opisanego wynalazku, ograniczają rozwój kolonii bakteryjnych i grzybowych dzięki ich silnej aktywności antymikrobiologicznej oraz antygrzybicznej (w porównaniu do olejku wyizolowanego z lawendy występującej w warunkach naturalnych). Także zapobiegają utlenianiu i psuciu się gotowego produktu dzięki aktywności antyoksydacyjnej.

Dodatkową zaletą olejków eterycznych pozyskanych z lawendy namnażanej w kulturach tkankowych jest to, że nawet przy dłuższym stosowaniu gotowego produktu mikroorganizmy nie nabywają oporności, tak jak ma to miejsce  w przypadku stosowania syntetycznych środków konserwujących. Kolejnym atutem związków antybakteryjnych pochodzenia roślinnego jest brak szkodliwego działania na komórki ludzkie. Przeprowadzone badania potwierdzają wręcz pozytywny wpływ na  ludzkie komórki skóry stymulując je do produkcji kolagenu.

Prawa własności intelektualnej

Zgłoszone do opatentowania

Zastrzeżenia patentowe

1. Emulsja kosmetyczna typu olej/woda zawierająca olejek eteryczny, oleje roślinne, składniki nawilżające, znamienna tym, że zawiera od 0,1 do 1% wagowego lawendowego olejku eterycznego z odmiany "Munstead" lawendy wąskolistnej namnażanej w kulturach tkankowych in vitro na pożywce MS wzbogaconej o 2 mg?dm-3 kinetyny, 0,2 mg?dm-3 kwasu indolilo-3-octowego oraz 0,2 mg?dm-3 kwasu jasmonowego.

2. Emulsja kosmetyczna według zastrz. 1, znamienna tym, że zawiera fazę wodną w ilości od 52,2 do 90% wagowych, fazę olejową w ilości od 9,5 do 46,8% wagowych.

3. Emulsja kosmetyczna według zastrz. 2, znamienna tym, że fazę olejową stanowi monostearynian gliceryny w ilości 0,5-10% wagowych,  olej z nasion maliny jadalnej w ilości 0,5-10% wagowych, olej z nasion truskawki jadalnej w ilości 0,5-10% wagowych, olej z nasion arbuza zwyczajnego w ilości 0,5-10% wagowych, olej z nasion gumiaka (Calophyllum inophyllum) w ilości 0,5-10% wagowych, olej z nasion wiesiołka dwuletniego w ilości 0,5-10% wagowych i alkohol cetylowy w ilości 0,5-10% wagowych.

4. Emulsja kosmetyczna według zastrz. 2, znamienna tym, że fazę wodną stanowi woda w ilości 50-80% wagowych, gliceryna w ilości 2-6% wagowych, guma ksantanowa w ilości 0,2 - 4% wagowych.

Faza rozwouju technologii

Gotowa technologia